Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες για Vbac;

Ποιοι είναι οι παράγοντες του ιστορικού μιας γυναίκας που συμβάλλουν στην επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική;

Επιστημονικά στατιστικά δεδομένα από όλο τον κόσμο καταλήγουν σε ένα μέσο όρο επιτυχημένων φυσιολογικών τοκετών μετά από καισαρική, της τάξης του 75%. Το ποσοστό αυτό αφορά τις γυναίκες που είχαν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, προγραμματίσει να προσπαθήσουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους φυσιολογικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή. Τα ποσοστά που εμφανίζονται στις διάφορες έρευνες ποικίλλουν από 54% έως 94% και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. 

Οι παρακάτω παράγοντες βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιτυχημένου φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική. Ενώ οι παράγοντες που αναφέρονται παρακάτω ορίζουν μια ιδανική «υποψήφια» για Vbac, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως μία γυναίκα πρέπει να ταιριάζει σε όλες τις κατηγορίες για να επιτύχει έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Αντιθέτως, μπορεί μια γυναίκα που δεν ανήκει σε καμία από τις παρακάτω κατηγορίες να φέρει στον κόσμο το παιδί της με φυσιολογικό τοκετό. Αυτό που χρειάζεται, είναι να βρεθεί η κατάλληλη μαιευτική ομάδα που θα καθοδηγήσει το κάθε ζευγάρι, με το ξεχωριστό ιστορικό και τις εξατομικευμένες ανάγκες του, να φτάσει στον προορισμό που εκείνο επιθυμεί. Άλλωστε, κάθε τρίδυμο μητέρα-παιδί-πατέρας είναι διαφορετικό με διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες.

 

Πριν από τον τοκετό:

 1. Προηγούμενος φυσιολογικός τοκετός. Οι γυναίκες που έχουν έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν πριν ή μετά την καισαρική τομή έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν και επόμενο φυσιολογικό τοκετό.
 2. Αιτία προηγούμενης καισαρικής που δεν σχετίζεται με επόμενες εγκυμοσύνες. Για παράδειγμα, δίδυμη κύηση, ισχιακή προβολή, εμβρυϊκή δυσφορία, αλλοίωση παλμών, κακή θέση του εμβρύου.
 3. Προηγούμενη γέννηση παιδιού με βάρος μικρότερο από 4000gr.
 4. Ιδανικά, η μεσολάβηση περίπου 18 μηνών από την προηγούμενη καισαρική τομή σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας του Vbac, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αντενδείκνυται η προσπάθεια για Vbac σε γυναίκες με μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της προηγούμενης καισαρικής και της επόμενης εγκυμοσύνης.
 5. Ιδανικά, επίσης, χωρίς αυτό να αποτελεί περιορισμό, μια γυναίκα με BMI εντός φυσιολογικών ορίων έχει περισσότερες πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

 

Κατά τον τοκετό:

 1. Αυτόματη έναρξη τοκετού. Η πρόκληση τοκετού αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, τόσο στις πρωτοτόκες όσο και στις γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους φυσιολογικά μετά από καισαρική.
 2. Ηλικία κύησης μικρότερη από 41 εβδομάδες. Ενώ οι στατιστικές μελέτες δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών θα ξεκινήσει μεταξύ 39 εβδομάδων - 1 ημερών και 40 εβδομάδων - 6 ημερών, υπάρχει ένα ποσοστό μωρών που θα αποφασίσουν να γεννηθούν μετά τις 40 εβδομάδες - 6 ημέρες. 
 3. Η ύπαρξη διαστολής και εξάλειψης του τραχήλου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό επιτυχημένου Vbac. Υπάρχουν ασφαλείς μη φαρμακευτικές μέθοδοι για να βοηθήσει μια γυναίκα τον τράχηλό της να ωριμάσει. Συμβουλευτείτε την ομάδα που σας παρακολουθεί.
 4. Το μωρό να έχει «ιδανική» θέση. Η πρόσθια ινιακή προβολή, δηλαδή το μωρό να «κοιτάει» την σπονδυλική στήλη της μητέρας είναι η θέση που δίνει στο μωρό την μικρότερη διάμετρο της κεφαλής για να περάσει από το στενότερο σημείο της λεκάνης της μητέρας. Οι υπόλοιπες θέσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό, ωστόσο σχετίζονται με μεγαλύτερους σε διάρκεια τοκετούς και υψηλότερα ποσοστά ανάγκης για επαναληπτική καισαρική τομή. Υπάρχουν μέθοδοι για την βελτίωση της θέσης τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού που θα συζητηθούν σε επόμενο άρθρο.

 

Άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό μιας γυναίκας και μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερα ποσοστά επιτυχίας του Vbac.

 1. Η αντίληψη του ζευγαριού για την έννοια της ασφάλειας και του κινδύνου. 
 2. Οι προτιμήσεις και οι φιλοδοξίες του ζευγαριού.
 3. Η προθυμία της μαιευτικής ομάδας να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις προσδοκίες του ζευγαριού.
 4. Η πολιτική του εκάστοτε νοσοκομείου σχετικά με το Vbac.

 

Μια τελευταία συμβουλή:

Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι πολύ σημαντικό η αξιολόγηση του προσωπικού σας ιστορικού και των προσωπικών σας προσδοκιών να γίνεται εξατομικευμένα και όχι με βάση τις στατιστικές. Ιδανικά, προσπαθήστε να επιλέξετε μια μαιευτική ομάδα πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί σας. Τελικά, φαίνεται πως η προσωπική σας επιθυμία, και η προθυμία της μαιευτικής σας ομάδας να σας υποστηρίξει επιστημονικά, συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική.

Καλή τύχη!