Εγκυμοσύνη και υψηλή μυωπία

Εγκυμοσύνη και Υψηλή Μυωπία

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Όταν μια έγκυος έχει υψηλή μυωπία πρέπει να κάνει καισαρική τομή;

Δεν είναι αντένδειξη για ένα φυσιολογικό τοκετό η μυωπία, ακόμη κι αν είναι υψηλή (άνω των 5 βαθμών). Αυτός ο μύθος έχει προκύψει από το γεγονός ότι άνθρωποι με υψηλή μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που έχει μυωπία παθαίνει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που έχουν μυωπία, μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά, αρκεί να κάνουν ετήσια πλήρεις οφθαλμολογικούς ελέγχους. Τα περισσότερα μικροπροβλήματα που υπάρχουν στο βυθό των ματιών, μπορούν να προληφθούν, εφόσον έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ύστερα από έναν καλό οφθαλμολογικό έλεγχο με τον οφθαλμίατρό σας.

Πότε «πρέπει» να γίνεται καισαρική τομή;

Καισαρική τομή ενδείκνυται για οφθαλμολογικούς λόγους σε γυναίκες που έχουν πολλούς βαθμούς μυωπίας και έχουν ήδη υποστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Σε αυτές τις γυναίκες το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί. Είναι πια ευρέως εφαρμόσιμο και στη χώρα μας οι έγκυοι που είχαν (και διόρθωσαν με λέιζερ) ή έχουν μυωπία, να κάνουν προληπτική βυθοσκόπηση στον 7ο μήνα της κύησης.

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Τακτικός Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Για να διαβάσετε το πλήρες βιογραφικό του Δρ. Κανελλόπουλου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα : www.laservision.gr