Μήκος τραχήλου και πρόωρος τοκετός

Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού

Υπάρχουν πολύ λίγες μέθοδοι που μπορούν να προβλέψουν αν μια γυναίκα θα έχει πρόωρο τοκετό. Οι περισσότεροι πρόωροι τοκετοί ξεκινούν αυτόματα με συσπάσεις στη μήτρα και διαστολή του τραχήλου ή με πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού υπάρχει σε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού.

Ποιος είναι ο ρόλος της μέτρησης του μήκους του τραχήλου για την πρόβλεψη και πρόληψη του πρόωρου τοκετού;

Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου κατά το δεύτερο τρίμηνο με το κολπικό υπερηχογράφημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό. Στις 16 - 24 εβδομάδες, το μήκος του τραχήλου που είναι μικρότερο από 25 mm είναι ένας ισχυρός παράγοντας που προβλέπει τον πρόωρο τοκετό. Όσο μικρότερο είναι το μήκος του τραχήλου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Ο συνδυασμός ιστορικού πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη με μικρό μήκος τραχήλου στην επόμενη εγκυμοσύνη είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης πρόωρου τοκετού. 

Τι είδος υπερηχογραφήματος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου;

Το μήκος του τραχήλου μπορεί να μετρηθεί με κολπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα. Τα κολπικά υπερηχογραφήματα θεωρείται πως είναι πιο αξιόπιστα. Ένας έμπειρος, ωστόσο, υπερηχογραφιστής μπορεί να μετρήσει το μήκος του τραχήλου με μεγάλη ακρίβεια και με την κοιλιακή κεφαλή.

Πότε θα πρέπει να μετρηθεί το μήκος του τραχήλου;

Ο τράχηλος δεν θα πρέπει να μετράται πριν τις 16 εβδομάδες, καθώς δεν είναι αξιόπιστη η μέτρηση. Επιπλέον μετά τις 24 εβδομάδες δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τις γυναίκες που θα ανιχνευτούν με κοντό μήκος τραχήλου. Για αυτό το λόγο, η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ 16 και 24 εβδομάδων κύησης. Για τις γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού η μέτρηση του μήκους του τραχήλου θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 1-2 εβδομάδες από τις 16 μέχρι τις 24 εβδομάδες. Για τις γυναίκες χωρίς ιστορικό πρόωρου τοκετού η μέτρηση ενδείκνυται να γίνεται μία φορά μεταξύ 16-24 εβδομάδων της κύησης. Μπορεί , επίσης να πραγματοποιηθεί αν υπάρχουν ενδείξεις πρόωρου τοκετού, όπως οι πρόωρες συσπάσεις της μήτρας ή η κολπική αιμορραγία. 

Αν γίνει τελικά η περίδεση του τραχήλου, χρειάζεται να μετρηθεί ξανά το μήκος του τραχήλου;

Σε περίπτωση που αποφασισθεί και πραγματοποιηθεί περίδεση του τραχήλου δεν χρειάζεται να γίνει επόμενη μέτρηση του μήκους του.

Σε περίπτωση δίδυμης ή τρίδυμης κύησης πρέπει να γίνει επόμενη μέτρηση του μήκους του τραχήλου;

Οι γυναίκες με πολύδυμες κυήσεις, έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά μικρού σε μήκος τραχήλου και μεγάλη πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε σχέση με τις μονήρεις κυήσεις. Ωστόσο, η θεραπεία της ανεπάρκειας του τραχήλου που είναι η περίδεσή του δεν φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Γενικότερα, δεν υπάρχει καμία γνωστή, μέχρι στιγμής θεραπεία που να μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με πολύδυμες κυήσεις και μικρό μήκος τραχήλου, επομένως δεν συνιστάται να γίνεται η εξέταση.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει η υπερηχογραφική μέτρηση;

1. Σε περίπτωση ενδείξεων πρόωρου τοκετού. 

Πρόωρος τοκετός συμβαίνει όταν υπάρχουν συστολές της μήτρας και διαστολή του τραχήλου πριν από τις 37 εβδομάδες. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ο θεράπων ιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε αυτή την εξέταση, έτσι ώστε να αξιολογήσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα βοηθήσουν εσάς και το γιατρό σας να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε.

2. Σε πρόωρη ρήξη των μεμβρανών.

Η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών συμβαίνει όταν υπάρχει ρήξη στον αμνιακό σάκο πριν από τις 37 εβδομάδες. Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου μετά από πρόωρη ρήξη των μεμβρανών είναι ασφαλής και θεωρείται πως ένα μικρό μήκος τραχήλου σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά πρόωρου τοκετού.

3. Προδρομικός πλακούντας.

Ο προδρομικός πλακούντας είναι ο πλακούντας που αναπτύσσεται πολύ κοντά στο στόμιο του τραχήλου. Ο προδρομικός πλακούντας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να υποδεικνύουν πως η μέτρηση του μήκους του τραχήλου μπορεί να βελτιώσει τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο η μέτρηση του μήκους του τραχήλου δεν συνίσταται στην περίπτωση του προδρομικού πλακούντα παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού.