Συχνές ερωτήσεις για το VBAC
Τι είναι η μέθοδος VBAC;
Αν έχετε στο ιστορικό σας μια προηγούμενη καισαρική τομή και είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί σας έχετε δύο επιλογές. Είτε να γεννήσετε με τη μέθοδο της επαναληπτικής καισαρικής τομής, είτε με τη μέθοδο του VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) - φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική. Οι πιθανότητες να επιτύχει μια γυναίκα με προηγούμενη καισαρική, φυσιολογικό τοκετό είναι περίπου 75%. Το υπόλοιπο 25% θα γεννήσει με επαναληπτική καισαρική τομή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του VBAC;
Τα πλεονεκτήματα του VBAC είναι όλα αυτά ενός φυσιολογικού τοκετού. Ένα από αυτά είναι πως αποφεύγεται ένα μεγάλο χειρουργείο, αυτό της καισαρικής τομής και για αυτό το λόγο μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χρόνος της ανάρρωσης, μειώνεται η πιθανότητα λοίμωξης και η πιθανότητα ανάγκης για μετάγγιση αίματος. Επιπλέον, εάν μια γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει κι άλλα παιδιά γεννώντας φυσιολογικά αποφεύγει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πολλαπλές καισαρικές τομές σε επόμενη εγκυμοσύνη, όπως είναι ο προδρομικός ή/και διεισδυτικός πλακούντας και η αύξηση της πιθανότητας ρήξης της μήτρας.
Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική είναι η ρήξη της μήτρας. Η πιθανότητα ρήξης της μήτρας μετά από μια καισαρική τομή είναι αρκετά σπάνια (περίπου 0,3%) αλλά εξαιρετικά σοβαρή. Το ποσοστό κινδύνου είναι εξατομικευμένο για κάθε γυναίκα καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να συζητηθούν με την κάθε γυναίκα ξεχωριστά.
Μπορεί στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού να αλλάξουμε πορεία;
Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να είναι προετοιμασμένες για την αλλαγή του πλάνου τοκετού τους, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει πρόκληση τοκετού η οποία μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς VBAC. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να έχετε επιλέξει επαναληπτική καισαρική τομή και να ξεκινήσει ο τοκετός. Εάν ο τοκετός έχει προχωρήσει, ίσως η επιλογή της επαναληπτικής καισαρικής τομής να μην είναι ασφαλής και να συστηθεί φυσιολογικός τοκετός.
Ποιες είναι οι ισχυρές ενδείξεις για επαναληπτική καισαρική τομή;
Η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου ( όταν ο ομφάλιος λώρος προηγείται της κεφαλής του εμβρύου ), η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα ( όταν ο πλακούντας αποκολλάται από τη μήτρα πριν από τον τοκετό ), ο προδρομικός πλακούντας ( όταν ο πλακούντας βρίσκεται κοντά ή καλύπτει το στόμιο του τραχήλου της μήτρας ), η κεφαλοπυελική δυσαναλογία ( το κεφάλι του μωρού δεν μπορεί να περάσει μέσα από την πύελο λόγω μεγέθους ). Η τελευταία διάγνωση μπαίνει πολύ συχνά λανθασμένα, καθώς μπορεί να οφείλεται στη θέση της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, στον περιορισμό της μητέρας στο κρεβάτι και τη μειωμένη κινητικότητα της ή στην αναισθησία. Οι καταστάσεις που σχετίζονται με τη μητέρα, όπως είναι ο ενεργός έρπης και η σοβαρή υπέρταση.
Ποιο είναι το προτιμότερο διάστημα που πρέπει να υπάρχει από τοκετό σε τοκετό;
Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα ποσοστά ρήξης της μήτρας δεν αλλάζουν όσο περνάει ο χρόνος μετά την πρώτη καισαρική. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη, από μόνη της είναι μια διαδικασία που επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στο σώμα και ιδανικά οι επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως προτείνουν να μεσολαβεί ένα διάστημα 2 περίπου ετών από γέννηση σε γέννηση, ανεξάρτητα από τη μέθοδο τοκετού, ώστε να έχει τη δυνατότητα το σώμα να επουλώνεται και να ξεκινήσει η επόμενη εγκυμοσύνη με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Η επιλογή του μεσοδιαστήματος από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη είναι μια πολύ προσωπική επιλογή του ζευγαριού και είναι πολυπλοκότερο μιας απλής στατιστικής για ρήξη της ουλής της μήτρας.