Αυτοεξέταση μαστού
Η αυτοεξέταση του μαστού είναι η πιο συχνή μέθοδος με την οποία ανιχνεύεται ο καρκίνος του μαστού σήμερα. Περίπου οι μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού ηλικίας άνω των 50 ετών έφτασαν στο γραφείο του γιατρού επειδή πρόσεξαν αλλαγή στο μαστό τους. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού νεότερες των 50 ετών, ανέρχεται σε 70% περίπου.
Από τα ποσοστά αυτά καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι η κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως είναι φυσιολογικά ο δικός της μαστός και να τον ελέγχει τακτικά, ώστε να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές, όσο μικρές και αν είναι αυτές και να τις αναφέρει στον γιατρό που την παρακολουθεί.
Η αυτοεξέταση του μαστού είναι μια πολύ απλή διαδικασία, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες ή εξοπλισμό. Ιδανικά μπορείτε να ελέγχετε το μαστό σας κάθε μήνα, αμέσως μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, ή σε περίπτωση εμμηνόπαυσης κάθε 1η του μηνός. Πριν και κατά τη διάρκεια του μπάνιου είναι μια καλή στιγμή της ημέρας. Η αυτοεξέταση συνίσταται σε 5 απλά βήματα.
Βήμα 1ο
Σταθείτε όρθια με ίσια την πλάτη και τα χέρια στη μέση, μπροστά σε έναν καθρέφτη και παρατηρήστε και τους δύο μαστούς σας. Τι θα πρέπει συγκεκριμένα να παρατηρήσετε;
- Το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα του κάθε μαστού. Κάθε γυναίκα έχει ξεχωριστό μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Διαφορές υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στους δύο μαστούς της ίδιας γυναίκας. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως είναι οι δικοί σας μαστοί.
- Να μην υπάρχει παραμόρφωση, δηλαδή απόκλιση από τη φυσιολογική τους μορφή, ή κάποιο οίδημα, σημάδι, εξόγκωμα.
Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφορά, ή οτιδήποτε σας ανησυχεί καλέστε το γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού μαζί του για να το αξιολογήσει. Ειδικότερα, αν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω αλλοιώσεις, κλείστε το ραντεβού άμεσα:
- Πρήξιμο, διόγκωση ή συρρίκνωση του δέρματος του μαστού.
- Αλλαγή της θέσης της θηλής, ή αναστροφή της θηλής προς τα μέσα, σε προηγούμενη εξέχουσα θηλή.
- Ερυθρότητα, πόνος, εξάνθημα ή οίδημα.
Βήμα 2ο
Τώρα σηκώστε τα χέρια σας ψηλά. Παρατηρήστε και πάλι στον καθρέφτη και τους δύο μαστούς κατά τον ίδιο τρόπο.
Βήμα 3ο
Παρατηρήστε αν υπάρχει κάποιο υγρό που εξέρχεται από κάποια από τις δύο θηλές. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή νερού, γάλατος, αίματος ή να είναι κίτρινου χρώματος.
Βήμα 4ο
Ξαπλώστε και τοποθετήστε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Χρησιμοποιήστε το αριστερό χέρι για να εξετάσετε το δεξί σας μαστό και το δεξί χέρι για να εξετάσετε το αριστερό σας μαστό. Με τα δάχτυλα εξετάστε όλη την επιφάνεια του μαστού με κυκλικές κινήσεις. Από πάνω μέχρι κάτω και από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Πάρτε το χρόνο σας και μάθετε τους μαστούς σας. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε τις ίδιες κινήσεις κάθε φορά, ώστε να γίνει μια συνήθεια του χεριού. Στόχος είναι το χέρι να μάθει το μαστό, και να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές που μπορεί να συμβούν.
Μπορείτε, για παράδειγμα να ξεκινήσετε από τη θηλή και με κυκλικές κινήσεις να συνεχίσετε προς το εξωτερικό του μαστού. Άλλος τρόπος είναι να ελέγξετε τον κάθε μαστό σας με κάθετες κινήσεις προχωρώντας από τη μια πλευρά προς την άλλη, όπως κουρεύουμε το γκαζόν. Η πίεση που ασκείται είναι τριών βαθμών. Με την ήπια πίεση μπορείτε να ελέγξετε την επιφάνεια του μαστού, με τη μεσαία πίεση θα ελέγξετε τον ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μεγαλύτερη πίεση απαιτείται για να εξετάσετε το βάθος του μαστού. Όταν εφαρμόζετε τη μεγαλύτερη πίεση στο μαστό θα πρέπει να νιώθετε τα οστά των πλευρών σας.
Βήμα 5ο
Τα ίδια βήματα που κάνατε ξαπλωμένη, θα πρέπει να ακολουθήσετε και σε όρθια στάση. Με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, θα χρησιμοποιήσετε και πάλι το αριστερό χέρι για να εξετάσετε το δεξί μαστό και αντίστροφα το δεξί χέρι για να εξετάσετε τον αριστερό μαστό. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να πραγματοποιούν αυτό το βήμα στο μπάνιο, όπου η επιφάνεια του μαστού γλιστράει και επιτρέπει την πιο εύκολη επισκόπηση του.