Γιατί χρειάζομαι μαία; Η μαία για τον φυσιολογικό τοκετό

Ο τοκετός αποτελεί γυναικεία υπόθεση προ αμνημονεύτων χρόνων. Μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η συμμετοχή ενός άντρα στον τοκετό ήταν αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Κάθε γυναίκα έφερνε στον κόσμο το παιδί της με τη βοήθεια των γυναικών της κοινότητας, οι οποίες μετέφεραν την σοφία και την εμπειρία τους στην νέα μητέρα. Σπουδαία θέση, στην κοινότητα κατείχε η μαία. Η μαία, για την οποία υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ήταν συνήθως μια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα με πρακτική εμπειρία στην διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού, που συντρόφευε τις γυναίκες στον τοκετό των παιδιών τους και αντιμετώπιζε με όσα μέσα διέθετε τις δυσκολίες που μπορούσαν να προκύψουν.

Με την σταδιακή εξέλιξη της κοινωνίας ήρθε η εξειδίκευση των επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του επαγγέλματος της μαιευτικής. Σήμερα η μαία δεν διαθέτει απλά πρακτική εμπειρία αλλά πανεπιστημιακή εκπαίδευση 4 χρόνων και εξειδίκευση στην διαχείριση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Σε τι εκπαιδεύεται, λοιπόν, μια μαία σήμερα;

Η εκπαίδευση των μαιών περιλαμβάνει τις διαφορετικές πτυχές της υποστήριξης και της φροντίδας που χρειάζεται μια εγκυμονούσα, μια επίτοκος, μια λεχώνα και το νεογνό της. Εφ’ όσον πρόκειται για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μια μαία μπορεί να προσφέρει όλη την προγεννητική και την περιγεννητική φροντίδα καθώς επίσης και την φροντίδα της λεχώνας και του νεογνού της για τις πρώτες 28 μέρες μετά τον τοκετό. Μπορεί να αναγνωρίσει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν και να παραπέμψει την γυναίκα στον μαιευτήρα, ο οποίος έχει εξειδικευτεί να αντιμετωπίζει ειδικές καταστάσεις.


Πως θα με βοηθήσει μια μαία στην εγκυμοσύνη;

Η μαία έχει διδαχθεί την φυσιολογική πορεία μιας εγκυμοσύνης και έτσι μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς στην κατανόηση και την διαχείριση των 9 μηνών της κύησης και να επιλύσει τυχόν απορίες. Μια μαία μπορεί να κατανοήσει το μεγάλο εύρος της ευεξίας που χρειάζεται μια εγκυμονούσα και η οικογένεια της. Θα εξηγήσει τα διαφορετικά στάδια και τις διαφορετικές ανάγκες που θα προκύψουν και θα παρουσιάσει στο ζευγάρι τα διαφορετικά μοντέλα φροντίδας και τις επιλογές που έχει. Υποστηρίζει, διευκολύνει και υλοποιεί τις επιλογές του ζευγαριού, οι οποίες έχουν παρθεί μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση τους. Παράλληλα, είναι ικανή να ανιχνεύσει τυχόν παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό και είτε να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την αντιμετώπιση τους, είτε να παραπέμπει το ζευγάρι σε άλλον επιστήμονα υγείας.

Εκτός από τα βασικά προγεννητικά ραντεβού, που περιλαμβάνουν την εκτέλεση των βασικών εξετάσεων, η μαία παρέχει στο ζευγάρι και την δυνατότητα των μαθημάτων προετοιμασίας τόσο για τον τοκετό, όσο και για την μετάβαση στην γονεϊκότητα.


Πως μπορεί να με βοηθήσει μια μαία στον τοκετό;

Η εξειδίκευση και η εκπαίδευση μιας μαίας της επιτρέπουν να συμμετέχει στον τοκετό ενός παιδιού ως βασικό πρόσωπο φροντίδας. Το μαιευτικό μοντέλο φροντίδας που ακολουθούν οι μαίες παγκοσμίως έχει απόλυτο σεβασμό στην γυναίκα, το έμβρυο και την ευρύτερη οικογένεια. Συμπεριλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους γονείς στην λήψη των αποφάσεων και παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του ζευγαριού στον τοκετό του παιδιού τους. Το μοντέλο αυτό τρέφει εμπιστοσύνη στην φύση και σέβεται την σοφία και την δυναμικότητα της. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η μαία έχει εκπαιδευτεί να προτείνει αρχικά φυσικές παρεμβάσεις όπου χρειάζονται και στη συνέχεια να καλεί σε βοήθεια άλλους επαγγελματίες υγείας όταν είναι απαραίτητο, με βασικό στόχο την ευεξία και το καλώς έχειν της μητέρας και του μωρού. Μια πτυχιούχος μαία, είναι σε θέση να εντοπίσει τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν για την επίτοκο ή το μωρό της από νωρίς, ενώ διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις.


Η προσωπική σχέση με την μαία.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της οικογένειας και της μαίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να επιτευχθεί τόσο μια πολύ καλή έκβαση τοκετού, όσο και μια πολύ καλή εμπειρία τοκετού είναι απαραίτητο η μαία που θα συμμετέχει στον τοκετό να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να σέβεται τις επιλογές του ζευγαριού και να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του. Να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο και να είναι δεκτική με τις ειδικές προτιμήσεις του ζευγαριού. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα βοηθήσουν την γυναίκα να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και της επιτρέπουν να χαλαρώνει. Οι ορμόνες που παράγονται κατά την χαλάρωση και την ηρεμία της γυναίκας, εκείνες που παράγονται όταν αισθανόμαστε ασφαλείς και χαρούμενοι είναι αυτές που είναι υπεύθυνες για την καλύτερη δυνατή έκβαση της εγκυμοσύνης και για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τοκετού.

Η εμπειρία του τοκετού, μπορεί να είναι η πιο δυναμική εμπειρία στην ζωή μιας γυναίκας. Με την πλήρη υποστήριξη μιας μαίας, οι γυναίκες μαθαίνουν να στηρίζονται στα τεράστια αποθέματα δύναμης που διαθέτουν από την φύση τους και που προορίζονται για την στιγμή της γέννησης του παιδιού τους. Ταυτόχρονα γνωρίζουν πτυχές του εαυτού τους που ίσως δεν γνώριζαν πότε πως υπάρχουν - μια πολύτιμη ανακάλυψη που θα συντροφεύσει τις νέες μαμάδες στον νέο τους ρόλο.