Εγκυμοσύνη και άσκηση
Άσκηση στην εγκυμοσύνη
Η έγκυος πρέπει να κινείται. Η άσκηση, όπως πάντοτε, έτσι και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη σωματική και στην ψυχική υγεία μας. Συγκεκριμένα η άσκηση στην εγκυμοσύνη μειώνει τον πόνο στη μέση, αυξάνει την καθημερινή ενέργεια του οργανισμού, βελτιώνει τη στάση του σώματος και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό, ανεξάρτητα από το επίπεδο της άσκησης πριν από την εγκυμοσύνη.
Γιατί πρέπει μια έγκυος να ασκείται;
Σήμερα, πολλοί ερευνητές έχουν αποδείξει πως η αερόβια γυμναστική στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για σακχαρώδη διαβήτη κύησης και για υπέρταση, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό. Παρόμοια αποτελέσματα φαίνεται να έχει η άσκηση και για τις υπέρβαρες έγκυες, μειώνοντας παράλληλα και το προσλαμβανόμενο βάρος στην εγκυμοσύνη.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως η άσκηση στην εγκυμοσύνη δεν αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενώ η καθιστική ζωή και η παραμονή της εγκύου στο κρεβάτι έχει πολλούς κινδύνους. Στην πραγματικότητα, η μειωμένη άσκηση για μια γυναίκα υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Η μειωμένη άσκηση σχετίζεται, επίσης, με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, θρομβοεμβολικά επεισόδια, αφαλάτωση των οστών και μείωση της φυσικής κατάστασης των γυναικών συμβάλλοντας σε αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άσκησης στην εγκυμοσύνη;
- Μειώνει το προσλαμβανόμενο βάρος στην εγκυμοσύνη.
- Μειώνει την πιαθνότητα για σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
- Μειώνει την πιθανότητα για υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη.
- Μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
- Μειώνει την πιθανότητα για καισαρική τομή.
- Συμβάλλει στο επιθυμητό βάρος γέννησης του μωρού.
Ποιες έγκυες μπορούν να κάνουν γυμναστική;
Η σύντομη και περιεκτική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ΟΛΕΣ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών οι οποίες συμβουλεύονται να μην ασκούνται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων. Αυτές είναι οι γυναίκες που πάσχουν από καρδιακές νόσους στις οποίες αντενδείκνυται η άσκηση και οι γυναίκες με σοβαρή αναιμία.
Τι ασκήσεις μπορεί να κάνει μια έγκυος;
Η σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη δεν απαιτεί ιδιαίτερη δέσμευση ούτε εξοπλισμό. Οι μέθοδοι άσκησης που έχουν μελετηθεί στην εγκυμοσύνη και φαίνεται να είναι ασφαλείς και ευεργετικές είναι:
περπάτημα, ποδήλατο, αεροβική, χορός, ασκήσεις αντοχής, ασκήσεις stretching και υδροθεραπεία.
Για να είναι η άσκηση ασφαλής και αποτελεσματική:
- ξεκινήστε την άσκηση μετά τις 12 εβδομάδες.
- συνεχίζετε για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- επαναλάβετε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
- οι καρδιακοί παλμοί της μητέρας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 140 το λεπτό.
- βεβαιωθείτε πως είστε καλά ενυδατωμένη σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.
- συνεχίστε μέχρι και τον τοκετό.