Φύλλα τσουκνίδας - Τονωτικό της εγκυμοσύνης

Η τσουκνίδα (urtica dioica) είναι ένα από τα πιο γνωστά τονωτικά γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα φύλλα του φυτού έχουν την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, σε σχέση με τα υπόλοιπα βότανα και επομένως είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η τσουκνίδα περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Είναι το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για την κύηση.

Η πραγματικότητα είναι πως τα προβλήματα της εγκυμοσύνης μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να προληφθούν με τη σωστή διατροφή. Η πρωινή ναυτία και αδιαθεσία μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Ο πόνος στη μέση και οι πολύ έντονοι πόνοι του τοκετού μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης ασβεστίου. Το πρήξιμο στα πόδια, οι αιμορροΐδες και η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων ή βιταμινών. Συμπληρωματικά της διατροφής για να μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή μας θα πρέπει να του παρέχουμε ικανοποιητική ημερήσια ξεκούραση, καθημερινή άσκηση, αναλόγως και το επίπεδο της γυναίκας πριν από την κύηση, επαρκής πρόσληψη υγρών, σωστή στάση του σώματος και αναπνοή, ισορροπία στις διαπροσωπικές σχέσεις της εγκύου, ικανοποιητική έκθεση στο ηλιακό φως, μείωση του άγχους και των στρεσογόνων καταστάσεων και θετικές σκέψεις καθημερινά. 

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών είναι ζωτικής σημασίας για την έγκυο, καθώς θα τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει καινούργια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας, στον τριπλασιασμό του μυϊκού ιστού της μήτρας και στη δημιουργία του εμβρυϊκού ιστού. Βιταμίνες A, C, D και Κ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορος, σελήνιο, μαγγάνιο και θείο βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα φύλλα τσουκνίδας. Το έγχυμα από τα φύλλα τσουκνίδας είναι πολύ σκούρο πράσινο που προσεγγίζει το μαύρο και η γεύση του είναι έντονη. 

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τσουκνίδας πριν από την σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλά:

1) Το έγχυμα από φύλλα τσουκνίδας φαίνεται να αυξάνει την γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

2) Είναι θρεπτικό για τη μητέρα και το αναπτυσσόμενο έμβρυο, καθώς είναι πλούσιο σε εύκολα απορροφήσιμες μορφές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Θρέφει και υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η χρήση του είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία. 

3) Χρησιμοποιείται από μαίες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο κυρίως, για την σιδηροπενική αναιμία αλλά και για την έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. 

4) Φαίνεται, επίσης να βοηθάει στην ανακούφιση από τις κράμπες και τους σπασμούς των μυών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

5) Ανακουφίζει από την ενόχληση των αιμορροΐδων. Η δράση αυτή οφείλεται στα συστατικά των φύλλων τσουκνίδας που τονώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία.

6) Η χρήση του στην περίοδο της κύησης έχει φανεί επίσης να μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας μετά από τον τοκετό. 

7) Πολύ συχνά χρησιμοποιείται από γυναίκες και μαίες σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων με εξωτερικές πλύσεις.

8) Τέλος, τα φύλλα τσουκνίδας είναι γαλακταγωγό. Σε μορφή εγχύματος αυξάνουν τη ροή του μητρικού γάλακτος στην περίοδο της λοχείας.