Κατανάλωση πιπερόριζας (τζίντζερ) στην εγκυμοσύνη

Τι είναι η πιπερόριζα ή τζίντζερ;

Η πιπερόριζα (Zingibar officinale) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως σε κάποιες κουζίνες ως μπαχαρικό, αλλά και ως φάρμακο στην φυτοθεραπεία. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα, σε αφέψημα, σε άλλα ποτά και αναψυκτικά, σε σιρόπι ή σε κάψουλες είναι η ρίζα. Έχει σημασία να αναφερθεί πως η μορφή της κάψουλας δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως φαρμακευτική μορφή από τον FDA. Όσον αφορά τη χρήση της πιπερόριζας στην μαγειρική αυτή είναι ασφαλής στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι κάψουλες ποικίλλουν σε περιεκτικότητα και σε συγκεντρώσεις και έτσι καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται η φαρμακευτική πιπερόριζα;

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως στη φυτοθεραπεία για την ανακούφιση ή τη θεραπεία από μια σειρά συμπτώματα ή παθήσεις. Κάποια από αυτά είναι η πρωινή ναυτία, η κοινή ναυτία, οι στομαχικές διαταραχές ή οι έμετοι. Η πιπερόριζα αποτελεί επίσης πολύ κοινό μπαχαρικό της ανατολικής κουζίνας. 

Μπορεί το τζίντζερ να με βοηθήσει με την πρωινή ναυτία και τους εμετούς στην εγκυμοσύνη;

Μια ανασκόπηση 12 μελετών αναφέρει πως το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της πρωινής ναυτίας κατά την κύηση. Δεν είναι, όμως, το ίδιο αποτελεσματικό και στην μείωση των εμετών. Σε μια μόνο μικρή μελέτη αναφέρεται πως, στην περίπτωση εγκύων με πολλούς εμετούς την ημέρα (υπερέμεση κύησης) το τζίντζερ προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι περίπου 1000mg/ ημέρα. 

Υπάρχουν γυναίκες που δεν συνίσταται να καταναλώνουν πιπερόριζα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες όσον αφορά την αντίδραση της πιπερόριζας με κάποια φάρμακα που ίσως να παίρνει η έγκυος κατά την εγκυμοσύνη, όπως είναι αυτά που προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν μια πιθανή θρομβοφιλία της μητέρας ή με κάποια αντιυπερτασικά. Ανάλογα με τη δοσολογία η πιπερόριζα μπορεί να μειώσει και το σάκχαρο του αίματος, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή με τις γυναίκες που παίρνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, όταν βρίσκεστε υπό κάποια αγωγή και πρόκειται να λάβετε φαρμακευτική δοσολογία πιπερόριζας συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας. 

Μπορεί το τζίντζερ να προκαλέσει αποβολή;

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πως η κατανάλωση τζίντζερ αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως κάποια σκευάσματα ίσως αλληλεπιδράσουν με κάποια φαρμακευτική θεραπεία που ήδη λαμβάνει μια έγκυος (όπως αντιυπερτασικά φάρμακα ή φάρμακα που ρυθμίζουν το σάκχαρο) και έτσι να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής. Σε κάθε περίπτωση και κάθε έγκυος πριν ξεκινήσει μια φυτοθεραπεία με πιπερόριζα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό ή τη μαία που την παρακολουθεί.

Μπορώ να φάω ή να πάρω κάποιο σκεύασμα με τζίντζερ όσο θηλάζω;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία όσον αφορά την κατανάλωση τζίντζερ στην περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται για φαρμακευτική χρήση χρειάζεται και πάλι προσοχή στην αλληλεπίδραση του με κάποια άλλη αγωγή που μπορεί να λαμβάνει η θηλάζουσα γυναίκα. 

Είναι πρόβλημα αν ο πατέρας λαμβάνει φαρμακευτική πιπερόριζα τη στιγμή της σύλληψης;

Δεν υπάρχουν μελέτες μέχρι σήμερα που να μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, οι περισσότερες εκθέσεις του πατέρα σε φαρμακευτικές ουσίες δεν είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη της συντρόφου τους.