Περιποίηση των μαλλιών στην εγκυμοσύνη

Τι εννοούμε όταν λέμε περιποίηση μαλλιών;

Βαφές μαλλιών, περμανάντ, ντεκαπάζ και ίσιωμα (με χημικές ουσίες) είναι κάποιες από τις περιποιήσεις που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για τις οποίες μπορεί να ανησυχήσουν. Οι πιο συχνές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η αμμωνία και διάφορες αλκοόλες. Κάποιες από αυτές τις ουσίες μπορεί να ερεθίζουν λίγο ή περισσότερο το δέρμα, την μύτη ή το λαιμό. Ωστόσο, μια πολύ έντονη μυρωδιά δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη έκθεση στη χημική ουσία. 

Απορροφώνται οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των μαλλιών μέσω του δέρματος;

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η ποσότητα της βαφής (ή άλλων χημικών ουσιών) που απορροφάται από ένα υγιές δέρμα είναι παρα πολύ μικρή. Η ποσότητα απορρόφησης εξαρτάται από την υγεία του δέρματος, την έκταση του δέρματος που έρχεται σε άμεση επαφή, τη συγκέντρωση των χημικών συστατικών μέσα στη βαφή και τη συχνότητα που χρησιμοποιείται. Τα χαμηλά αυτά επίπεδα που θα περάσουν από το δέρμα μέσα στο σώμα, θα αποβληθούν μέσω των ούρων. Εάν οι βαφές χρησιμοποιούνται σωστά αυτά τα επίπεδα δεν είναι ικανά να βλάψουν το αναπτυσσόμενο παιδί. 

Πριν μάθω πως ήμουν έγκυος χρησιμοποίησα χημικά για την περιποίηση των μαλλιών μου. Μπορεί να έχει επηρεαστεί το έμβρυο;

Δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά που να δείχνουν κάποια επίδραση των χημικών που χρησιμοποιούνται στο κομμωτήριο στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Το επίπεδο απορρόφησης από το δέρμα του κεφαλιού για όλες αυτές τις χημικές ουσίες είναι πολύ μικρό και τα επίπεδα που ανιχνεύονται στο αίμα της μητέρας ακόμα μικρότερα. Επομένως, δεν είναι ικανές αυτές οι ποσότητες να περάσουν τον πλακούντα και να φτάσουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, πόσο μάλλον να το επηρεάσουν.

Εργάζομαι σε χώρο αισθητικής, όπου χρησιμοποιώ καθημερινά χημικές ουσίες. Πρόσφατα έμαθα πως είμαι έγκυος. Μήπως πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι μέχρι να γεννηθεί το μωρό;

Όχι. Δεν υπάρχει καμία σύσταση για τις γυναίκες που εργάζονται σε χώρους αισθητικής να σταματούν την εργασία τους στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα προβλήματα με τους συγκεκριμένους χώρους είναι δύο. Πρώτο η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεύτερο η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσίων. Καμία από τις δύο καταστάσεις, ωστόσο δεν σχετίζεται με αποβολή, πρόωρο τοκετό, μικρό για την ηλικία κύησης μωρό, ανατομικά προβλήματα ή καθυστέρηση της ανάπτυξης. 

Είναι σημαντικό, βέβαια να αναφερθεί πως οι συνθήκες εργασίας για τις έγκυες θα πρέπει πάντοτε να είναι ασφαλείς και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Αυτό΄σημαίνει καλός αερισμός, χρήση προστατευτικών γαντιών, συχνά διαλείμματα για ξεκούραση, ασφαλής αποθήκευση των χημικών ουσιών και αποφυγή κατανάλωσης φαγητών και ποτών στο χώρο εργασίας.

Είναι ασφαλής η περιποίηση των μαλλιών για το χρονικό διάστημα του θηλασμού;

Δεν υπάρχουν ερευνητικές μελέτες για συγκεκριμένες συστάσεις όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών και το θηλασμό. Είναι, όμως, σχεδόν αδύνατο οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μαλλιά της μητέρας να περάσουν στο μητρικό γάλα.