Καθαρισμός του θήλαστρου

Ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή ενός βρέφους. Όταν αυτός δεν είναι εφικτός, η επόμενη επιθυμητή επιλογή είναι η άντληση, η φύλαξη και διατήρηση του μητρικού γάλακτος και η σίτιση του παιδιού με αυτό. Ωστόσο, την εποχή του COVID-19 θα πρέπει να σκεφτούμε με λίγο μεγαλύτερη προσοχή την υγιεινή των σκευών με τα οποία έρχεται σε επαφή το γάλα των μητέρων. Τα παρακάτω βήματα αφορούν τον καθαρισμό του θήλαστρου για τη σίτιση ενός υγιούς τελειόμηνου βρέφους. Στην περίπτωση ενός πρόωρου βρέφους ή ενός βρέφους με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τη μαία σας για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. 

Πριν από τη χρήση

 • Πλένετε πολύ σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
 • Καθαρίστε όλη την επιφάνεια του θήλαστρου εκτός των εξαρτημάτων με αντισηπτικά μαντηλάκια. Εάν παρατηρήσετε μούχλα στα σωληνάκια του αέρα πετάτε όλη τη συσκευή και αγοράζετε καινούρια.
 • Δώστε έμφαση στον καθαρισμό των επιφανειών και των κουμπιών που πατάμε με τα χέρια. Ειδικότερα καθαρίζετε πριν από κάθε χρήση αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο που χρησιμοποιούν κι άλλες γυναίκες. 

Μετά από τη χρήση

 • Αποθηκεύστε το μητρικό γάλα με ασφάλεια. Για τα υγιή τελειόμηνα βρέφη η αποστείρωση των σκευών δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο βεβαιωθείτε πως το μπουκάλι ή το σακουλάκι αποθήκευσης έχει κλείσει αεροστεγώς. Πάντοτε αναγράφετε την ημερομηνία και την ώρα της άντλησης πάνω στο μπουκάλι ή το σακουλάκι. Αποθηκεύστε το απευθείας στο ψυγείο, την κατάψυξη ή το φορητό ψυγειάκι με τις παγοκύστες αναλόγως τις ανάγκες σας.
 • Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες που ακουμπήσατε κατά την άντληση (τραπεζάκι, καρέκλα, πάγκοι κτλ), ειδικότερα αν αντλείτε σε δωμάτιο που αντλούν και άλλες μητέρες. Αντίστοιχα, καθαρίζετε και πάλι με αντισηπτικό τα κουμπιά και τις επιφάνειες της συσκευής.
 • Αποσυναρμολογείστε το θήλαστρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ξεχωρίστε τα εξαρτήματα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο μαστός και το μητρικό γάλα. 
 • Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό όλα τα μέρη του θήλαστρου που έχετε αφαιρέσει.
 • Πλένετε με σαπούνι και νερό και τρίβετε καλά όλα τα μέρη του θήλαστρου όσο πιο σύντομα γίνεται μετά την άντληση, ώστε να μην έχουν προλάβει να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πληντύριο πιάτων ή να τα πλύνετε με τα χέρια σας και σφουγγάρι. Πάντοτε πλένετε τα εξαρτήματα του θήλαστρου και τα σκεύη που έρχεται σε επαφή το μητρικό γάλα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα άπλυτα του σπιτιού.

Για το πλύσιμο των εξαρτημάτων

 • Ακουμπάτε τα άπλυτα εξαρτήματα του θήλαστρου μέσα σε ένα λεκανάκι, η χρήση του οποίου είναι αποκλειστικά για το πλύσιμο του θήλαστρου και όχι απευθείας στον νεροχύτη.
 • Προσθέστε στο λεκανάκι νερό και σαπούνι.
 • Τρίψτε με σφουγγάρι ή βουρτσάκι κάθε ένα από τα εξαρτήματα ξεχωριστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το σφουγγάρι ή το βουρτσάκι θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για τον καθαρισμό του θήλαστρου.
 • Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.
 • Πλύνετε με σαπούνι και ξεπλύνετε το λεκανάκι, το σφουγγάρι και το βουρτσάκι.
 • Απλώστε όλα τα πλυμένα εξαρτήματα, το λεκανάκι, το σφουγγάρι και το βουρτσάκι σε μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα. Μην σκουπίζετε με την πετσέτα τα εξαρτήματα για να στεγνώσουν.
 • Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε πως ο κατασκευαστής επιτρέπει να πλυθούν τα εξαρτήματα του συγκεκριμένου θήλαστρου με ασφάλεια στο πλυντήριο. Χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει καυτό νερό και στέγνωμα με ζεστό αέρα. Αν δεν έχουν στεγνώσει επαρκώς απλώστε τα σε μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα.

Μετά το πλύσιμο

Αποθηκεύστε με ασφάλεια όλα τα εξαρτήματα μέχρι να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε πως όλα τα εξαρτήματα και τα σκεύη είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας. Αποθηκεύστε τα σε καθαρή περιοχή προστατευμένα από σκόνη και βρωμιά. 

Επιπλέον πληροφορίες

 • Εάν το θήλαστρο λειτουργεί σωστά και το χρησιμοποιείτε σωστά τότε τα σωληνάκια του αέρα δεν έρχονται φυσιολογικά σε επαφή με το γάλα, και έτσι δεν χρειάζονται καθαρισμό, παρα μόνο εξωτερικά. 
 • Ωστόσο μπορείτε να έχετε ένα επιπλέον σετ σε περίπτωση που παρατηρήσετε υπολείμματα γάλακτος, μούχλα ή έχουν φθαρεί πολύ. 
 • Εάν παρατηρήσετε πως τα σωληνάκια έχουν σταγονίδια νερού, αποσυνδέστε τα, αφήστε το θήλαστρο να δουλέψει για λίγο έτσι μέχρι να στεγνώσει.
 • Εάν παρατηρήσετε υπολείμματα γάλακτος ή μούχλα μέσα στα σωληνάκια της σύνδεσης θα πρέπει να τα απορρίψετε αμέσως καθώς είναι αδύνατο να καθαριστούν με ασφάλεια. Τοποθετείστε ένα καινούργιο σετ και βεβαιωθείτε αν ο λόγος που προέκυψε το πρόβλημα είναι επειδή χρειάζεται αλλαγή η βαλβίδα ή η μεμβράνη της βαλβίδας, ή επειδή δεν είχαν συνδεθεί σωστά τα σωληνάκια.

 

Μετάφραση από Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 

https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html