Καθυστερημένη απολίνωση ομφαλίου λώρου

Καθυστερημένη απολίνωση ομφαλίου λώρου

Η καθυστέρηση της απολίνωσης του ομφαλίου λώρου φαίνεται να είναι πολύ ευεργετική για τα παιδιά σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικάνικου Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, το οποίο το συστήνει για όλα τα τελειόμηνα και πρόωρα νεογνά. 

1. Για τα τελειόμηνα νεογνά η καθυστέρηση της απολίνωσης του ομφαλίου λώρου προσφέρει:

  • Αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης κατά τη γέννηση
  • Βελτίωση των επιπέδων σιδήρου για το πρώτο έτος ζωής, το οποίο μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην ανάπτυξη ενός παιδιού
  • Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ικτέρου στο 3ο-4ο 24ωρο 

2. Για τα πρόωρα νεογνά η καθυστέρηση της απολίνωσης του ομφαλίου λώρου προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη:

  • Καλύτερη καρδιαγγειακή κυκλοφορία
  • Καλύτερη εδραίωση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος
  • Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νεκρωτικής εντεροκολλίτιδας και ενδοκοιλιακής αιμορραγίας

3. Για την μητέρα, η καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου ΔΕΝ φαίνεται να σχετίζεται με:

  • Αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό
  • Αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τον τοκετό
  • Αυξημένη πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η καθυστερημένη απολίνωση ομφαλίου λώρου συστήνεται σε όλα τα τελειόμηνα και πρόωρα νεογνά για τουλάχιστον ένα λεπτό. 

 

Ψυχιατρικές Διαταραχές στη Λοχεία

Γράφουν οι Αρετή Σπυροπούλου και Γιάννης Ζέρβας

Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Α΄Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθώντας τον τοκετό, η επίπτωση των ψυχιατρικών διαταραχών αυξάνει σημαντικά. Αυτές οι διαταραχές ποικίλλουν από την ήπια, συχνή και αυτοπεριοριζόμενη λοχειακή δυσφορία (postpartum blues) και την επιλόχεια κατάθλιψη, μέχρι τις σπάνιες αλλά σοβαρές επιλόχειες ψυχώσεις. 

Περισσότερα
Αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού είναι η πιο συχνή μέθοδος με την οποία ανιχνεύεται ο καρκίνος του μαστού σήμερα. Περίπου οι μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού ηλικίας άνω των 50 ετών έφτασαν στο γραφείο του γιατρού επειδή πρόσεξαν αλλαγή στο μαστό τους. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού νεότερες των 50 ετών, ανέρχεται σε 70% περίπου. 

Από τα ποσοστά αυτά καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι η κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως είναι φυσιολογικά ο δικός της μαστός και να τον ελέγχει τακτικά, ώστε να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές, όσο μικρές και αν είναι αυτές και να τις αναφέρει στον γιατρό που την παρακολουθεί. 

Περισσότερα
Ηπατίτιδα Β και εγκυμοσύνη

Ελέγχονται όλες οι έγκυες γυναίκες στην εγκυμοσύνη για Ηπατίτιδα Β; Πως μεταδίδεται ο ιός της Ηπατίτιδας Β; Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι συμβαίνει αν η εξέταση δείξει πως είμαι φορέας του ιού; Τι γίνεται εάν το μωρό τελικά έρθει σε επαφή με τον ιό;

Περισσότερα
Συχνές ερωτήσεις για το VBAC

Τι είναι η μέθοδος VBAC;

 Αν έχετε στο ιστορικό σας μια προηγούμενη καισαρική τομή και είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί σας έχετε δύο επιλογές. Είτε να γεννήσετε με τη μέθοδο της επαναληπτικής καισαρικής τομής, είτε με τη μέθοδο του VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) - φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική. Οι πιθανότητες να επιτύχει μια γυναίκα με προηγούμενη καισαρική, φυσιολογικό τοκετό είναι περίπου 75%. Το υπόλοιπο 25% θα γεννήσει με επαναληπτική καισαρική τομή.

Περισσότερα
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος στις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Το σύνδρομο αφορά, συνήθως διογκωμένες ωοθήκες με μικρές συλλογές υγρού που ονομάζονται κύστες, που απεικονίζονται υπερηχογραφικά. Η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μαζί με τις οδηγίες για απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. 

Περισσότερα
Μήκος τραχήλου και πρόωρος τοκετός

Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού

Υπάρχουν πολύ λίγες μέθοδοι που μπορούν να προβλέψουν αν μια γυναίκα θα έχει πρόωρο τοκετό. Οι περισσότεροι πρόωροι τοκετοί ξεκινούν αυτόματα με συσπάσεις στη μήτρα και διαστολή του τραχήλου ή με πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού υπάρχει σε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού.

Περισσότερα
Ινομυώματα - Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το ποσοστό των γυναικών που θα αναπτύξουν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών κυμαίνεται μεταξύ 20 και 80%, δηλαδή περίπου 1 στις 3 γυναίκες, ανάλογα και με το προσωπικό ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Τι είναι, όμως, τα ινομυώματα, ποια είναι τα συμπτώματα, πως επηρεάζουν την ζωή μιας γυναίκας και ποια είναι η αντιμετώπιση τους;

Περισσότερα