Καθαρισμός του θήλαστρου

Ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή ενός βρέφους. Όταν αυτός δεν είναι εφικτός, η επόμενη επιθυμητή επιλογή είναι η άντληση, η φύλαξη και διατήρηση του μητρικού γάλακτος και η σίτιση του παιδιού με αυτό. Ωστόσο, την εποχή του COVID-19 θα πρέπει να σκεφτούμε με λίγο μεγαλύτερη προσοχή την υγιεινή των σκευών με τα οποία έρχεται σε επαφή το γάλα των μητέρων. Τα παρακάτω βήματα αφορούν τον καθαρισμό του θήλαστρου για τη σίτιση ενός υγιούς τελειόμηνου βρέφους. Στην περίπτωση ενός πρόωρου βρέφους ή ενός βρέφους με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τη μαία σας για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. 

Περισσότερα
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον λανθάνοντα τοκετό;

Ο τοκετός ενός παιδιού είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε οικογένεια. Η εξέλιξη του μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πορεία. Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι τοκετοί. Ακόμα και οι τοκετοί των παιδιών της ίδιας γυναίκας είναι σίγουρα διαφορετικοί μεταξύ τους και ξεχωριστοί. 

Περισσότερα
Περιποίηση των μαλλιών στην εγκυμοσύνη

Τι εννοούμε όταν λέμε περιποίηση μαλλιών;

Βαφές μαλλιών, περμανάντ, ντεκαπάζ και ίσιωμα (με χημικές ουσίες) είναι κάποιες από τις περιποιήσεις που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για τις οποίες μπορεί να ανησυχήσουν. Οι πιο συχνές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η αμμωνία και διάφορες αλκοόλες. Κάποιες από αυτές τις ουσίες μπορεί να ερεθίζουν λίγο ή περισσότερο το δέρμα, την μύτη ή το λαιμό. Ωστόσο, μια πολύ έντονη μυρωδιά δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη έκθεση στη χημική ουσία. 

Περισσότερα
Κατανάλωση πιπερόριζας (τζίντζερ) στην εγκυμοσύνη

Τι είναι η πιπερόριζα ή τζίντζερ;

Η πιπερόριζα (Zingibar officinale) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως σε κάποιες κουζίνες ως μπαχαρικό, αλλά και ως φάρμακο στην φυτοθεραπεία. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα, σε αφέψημα, σε άλλα ποτά και αναψυκτικά, σε σιρόπι ή σε κάψουλες είναι η ρίζα. Έχει σημασία να αναφερθεί πως η μορφή της κάψουλας δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως φαρμακευτική μορφή από τον FDA. Όσον αφορά τη χρήση της πιπερόριζας στην μαγειρική αυτή είναι ασφαλής στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι κάψουλες ποικίλλουν σε περιεκτικότητα και σε συγκεντρώσεις και έτσι καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Περισσότερα
Κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φαγητά και ποτά. Βρίσκεται, επίσης, σε πολλά συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Τέλος, βρίσκουμε τη φυσική μορφή της στα φύλλα ή τους καρπούς σε πάνω από 70 φυτά. 

Περισσότερα
Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Γιατί το πυελικό έδαφος είναι τόσο σημαντικό;

Νιώθετε χαλάρωση του πυελικού εδάφους μετά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί να διορθωθεί με τις κατάλληλες ασκήσεις. Ξεκινήστε τις ασκήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αμέσως μετά τον τοκετό ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Περισσότερα
Διαστολή του τραχήλου - τι χρειάζεται να γνωρίζει μια γυναίκα

Τι συμβαίνει στον τράχηλο της μήτρας κατά τον τοκετό; Τι σημαίνει διαστολή; Τι σημαίνει εξάλειψη; Πότε γεννιέται το μωρό; Έννοιες που οι περισσότερες μαμάδες θα έχουν ακούσει προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους και ερωτήσεις που μπορεί να τις απασχολούν.

Περισσότερα
Εγκυμοσύνη και άσκηση

Άσκηση στην εγκυμοσύνη

Η έγκυος πρέπει να κινείται. Η άσκηση, όπως πάντοτε, έτσι και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη σωματική και στην ψυχική υγεία μας. Συγκεκριμένα η άσκηση στην εγκυμοσύνη μειώνει τον πόνο στη μέση, αυξάνει την καθημερινή ενέργεια του οργανισμού, βελτιώνει τη στάση του σώματος και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό, ανεξάρτητα από το επίπεδο της άσκησης πριν από την εγκυμοσύνη.

Περισσότερα